Når en virksomhed ønsker at blive generisk godkendt som assessor til at assessere typer af ændringer inden for et eller flere nærmere bestemte områder, som kan findes i bekendtgørelsens bilag 1, skal der, jf. bekendtgørelsens § 10, stk. 2, foreligge dokumentation for, at virksomheden råder over de rette kvalifikationer inden for det/de områder, som virksomheden skal assessere. Virksomheden, som skal virke som assessor, er også pålagt at skulle udarbejde og vedligeholde særlige procedurer for håndtering af deres aktiviteter for at kunne blive godkendt.
Assessorvirksomheden skal opfylde bekendtgørelsens §§ 2-8 samt ligeledes dokumentere at have udarbejdet og løbende vedligeholde procedurer som anført i §§ 11-14.
§§ 11-14 stiller krav om følgende procedurer, som vil blive præsenteret nedenfor:
- Styring af dokumenter og registreringer
- Styring af kompetencer og uafhængighed hos assessorpersonalet
- Krav til underleverandører
- Korrigerende handlinger
Korrigerende handlinger
Bekendtgørelsens § 11 henviser til afsnittene 8.3 og 8.4 i ISO 17020 i relation til styring af dokumenter og registreringer. ILAC’s vejledning til ISO 17020 fremhæver, at assessor skal udarbejde alt nødvendigt materiale (dokumenter) for at demonstrere, at kravene i ISO 17020 overholdes. Assessorvirksomheden skal desuden sørge for, at der etableres procedurer for kvalitetssikring; både i forhold til det pågældende arbejde og til den endelige sikkerhedsvurderingsrapport.
ISO 17020 stiller også krav om, at der bør foreligge klare procedurer for korrekt og ordentlig ajourføring, opdatering, tilgængelighed og læsbarhed af de dokumenter, der vedrører opfyldelsen af kravene. Desuden skal både dokumenterne samt registreringer af kravene være velopbevarede, beskyttede, disponible, og specielt for registreringerne skal der være overensstemmelse med kravene omkring fortrolighed og tavshedspligt.
Styring af kompetencer og uafhængighed hos assessorpersonalet
Bekendtgørelsens § 12 henviser endvidere til afsnit 6.1.1-6.1.8 og 6.1.10 i ISO 17020, der beskriver særlige krav til personalet i virksomheden. Her skal assessor definere samt kunne dokumentere kompetencekravene for hver enkelt inspektionsaktivitet. ILAC’s vejledning til ISO 17020 påpeger endvidere, hvordan dette blandt andet omhandler uddannelse, træning, teknisk viden, specielle færdigheder, erfaring, men også mere personlige krav, såsom faglig dømmekraft og ansvarsfølelse i forbindelse med de opgaver, der skal udføres.
Behovet for uddannelse for den enkelte medarbejder bør evalueres med jævne mellemrum, specielt for at efterkomme de ressourcekrav, der stilles i ISO 17020 afsnit 6. Her gælder blandt andet, at personalet bør have viden om assessorvirksomhedens ledelsessystem samt evnerne til at implementere administrative såvel som tekniske procedurer, der kan anvendes til de forestående inspektionsaktiviteter. Evalueringen af behovet for uddannelse, hvad enten der planlægges uddannelse eller vurderes, at yderligere uddannelse ikke er nødvendigt, bør dokumenteres.
Bekendtgørelsen uddyber også uafhængighed mere specifikt i forhold til selve personalet. Ansatte må ikke have forbindelse, tilknytning eller viden om andre ændringer, der kan påvirke dennes uafhængige vurdering af det specifikke projekts ændring. Det kan påvirke den pågældende assessorvirksomheds uafhængighed, hvis en ansat har deltaget i en ændring, som assessoren skal assessere. Det skal derfor ved en konkret vurdering overvejes, om en assessor opfylder kravene til upartiskhed og uafhængighed i bekendtgørelsen, såfremt ansatte er indblandet/involveret i ændringen.
Assessor skal desuden have procedurer, der sikrer, at assessors kompetencer passer med de områder af ændringer, som assessoren påtænker at assessere. Derfor skal Trafikstyrelsen ved godkendelse efterse, at virksomheden har procedurer, som tager højde for dette, ligesom dette efterfølgende vil være genstand for tilsyn. Assessor skal desuden sørge for, at det personale, der har kendskab til inspektionsprocedurer, foretager overvågning af, om det øvrige assessorpersonale udfører deres arbejde korrekt i løbet af assessor-aktiviteten. Formålet med denne overvågning er at give assessor et redskab til at sikre overensstemmende og troværdige resultater af inspektionen sammenholdt med kravene stillet i ISO 17020. Overvågningen kan bevirke, at der identificeres et behov for individuel uddannelse, eller at assessors ledelsessystem skal revideres.
Alle krav specificeret i de omtalte afsnit fra ISO 17020 gælder for alle medarbejdere med tilknytning til assessor.
Krav til underleverandører
En eventuel underleverandør, der foretager en del af vurderingen under assessorvirksomhedens ansvar, skal altid overholde samme krav, som der stilles til assessor selv. Ifølge bekendtgørelsens § 13 er det assessors ansvar at sikre, at disse krav opfyldes, samt at dette kan dokumenteres overfor Trafikstyrelsen. Herved skal assessorer, som hyrer underleverandøren, sikre og eftervise (ved nedfældede procedurer), at virksomheden kan opfylde bekendtgørelsens § 13. Derfor vil Trafikstyrelsen ved modtagelse af ansøgning til generisk godkendelse af en assessor/assessorvirksomhed gennemgå virksomhedens procedurer, som skal sikre overholdelsen af bekendtgørelsens § 13 for at tilse, at disse er tilfredsstillende.
Korrigerende handlinger
Ifølge bekendtgørelsens § 14 har assessor ansvaret for at etablere procedurer, der sikrer, at kravene i bekendtgørelsen samt kravene fra ISO 17020, der henvises til i bekendtgørelsen, altid overholdes. Denne procedure skal i øvrigt også sikre, at eventuelle afvigelser fra kravene i bekendtgørelsen hurtigt kan identificeres, at fejl rettes, og at afvigelserne ikke forekommer igen.
Ansøgning om generisk godkendelse
Som beskrevet ovenfor er den generiske godkendelse en godkendelse af en assessorvirksomhed, der skal assessere typer af ændringer (fx ændring af eller helt nye delsystemer) inden for et eller flere af de områder, som er benævnt i bekendtgørelsens bilag 1. Virksomheden, som ønsker at virke som assessor, skal derfor ansøge om godkendelse hos Trafikstyrelsen, jf. bekendtgørelsens § 10. Trafikstyrelsen har udarbejdet et ansøgningsskema, som kan bruges i den forbindelse
Når en virksomhed ansøger om at blive generisk godkendt som assessor til at assessere typer af ændringer inden for bestemte områder, skal der indsendes dokumentation for, at virksomhedens personale har de rette kvalifikationer inden for det/de områder, som virksomheden skal assessere, og som der dermed søges om godkendelse til.
Virksomheden, der skal virke som assessor, skal desuden kunne dokumentere at have udarbejdet samt vedligeholde procedurer, som netop beskrevet ovenfor under de specifikke krav til generisk godkendelse.
Det skal tilføjes, at Trafikstyrelsen ikke foretager en specifik godkendelse af lead assessor, men det er et krav, at der i en virksomhed er personale tilknyttet, der kan agere som lead assessor, for at der kan opnås en generisk godkendelse.
Varighed af generisk godkendelse
Den generiske godkendelse er ikke møntet på nogen konkret sag med defineret projektvarighed. Den generiske godkendelse kan ifølge bekendtgørelsens § 15 være gyldig i op til 4 år på typer af ændringer inden for et eller flere af områderne, der listes i bekendtgørelsens bilag 1. Der kan udstedes godkendelse af kortere varighed end 4 år, hvis dette anses for at være mest hensigtsmæssigt.
For at gøre det tydeligt for alle parter, at en konkret virksomhed er i besiddelse af en generisk godkendelse som assessor, vil Trafikstyrelsen udfærdige en liste, hvoraf generisk godkendte assessorvirksomheder vil fremgå. Listen vil ligeledes indeholde oplysninger om, hvilke fagområder de pågældende assessorer er godkendt til. Denne liste vil blive offentliggjort på Trafikstyrelsens hjemmeside.
Da Trafikstyrelsen anbefaler, at forslagsstiller kan anmode assessor om at fremvise dokumentation for den generiske godkendelse, bør assessor være forberedt på dette.